Glutensiz Kek ve Pastalar, Glutensiz Tarifler

Glutensiz Yaş Pasta Nasıl Yapılır?

Glutensiz Yaş Pasta Nasıl Yapılır?

Glutensiz yaş pastalar, doğum günleri ve kutlamaların klasik lezzetini gluten hassasiyetine sahip kişilerle de paylaşıyor. Glutensiz doğum günü pastası ve glutensiz yaş pasta çeşitleriyle şimdi, gluten kaynaklı sorunlar yaşamadan ağızları tatlandırma zamanı! 

Çölyak hastalığına ve gluten intoleransına sahip bireylerin de afiyetle tüketebileceği glutensiz yaş pastalar, unundan pasta kremasına dek her noktasında gluten-free malzemeler kullanılarak yapılıyor. Görüntü ve tat olarak alışıldık pastalardan bir farkı olmayan glutensiz yaş pastaların yapımı da gayet kolay. Beslenme alışkanlıklarınızı bozmadan yaş pasta yiyebilmeniz şerefine, bu pasta tam ağzınıza layık!

Glutensiz Yaş Pasta Tarifi

Glutensiz Yaş Pasta Tarifi

Glutensiz yaş pasta, gluten içermeyen unlarla yapılan pratik bir tatlı olarak hafif beslenmeyle ilgilenen herkesin ilgisini çekiyor. İçeriğinde gluten kaynağı olan buğday, çavdar ya da arpa unu bulundurmayan glutensiz yaş pastalar, çoğunlukla marketlerde hazır olarak satılan glutensiz unlardan yapılıyor. Tabii farklı glutensiz tarifler için çok çeşitli glutensiz unlar arasından kendiniz de bir tercih yapabilirsiniz. Ayrıca yaş pastalarda olması beklenen şeker, kakao, vanilya, çikolata, kuru yemiş, meyve gibi ürünlerin ve pasta kremasının da gluten içermemesine özen gösteriliyor. 

Kakaolu Glutensiz Yaş Pasta Tarifi

  • Geniş bir kapta yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın. 
  • Karışıma süt ve zeytinyağını ekleyerek çırpmaya devam edin. 
  • Karışıma un, vanilya, kabartma tozu ve kakaoyu da ekleyin ve malzemelerin iç içe geçip bütünleşmesi için bir süre karıştırın. 
  • Karışımı pastanıza uygun iki ayrı kek kalıbına dökerek 25-30 dakika kadar fırında pişirin. 
  • Kek tabanlarınız pişerken başka bir kapta pudra şekeri, kakao, süt ve tereyağını çırparak iç ve dış sosu hazırlayın. 
  • Fırından kek tabanlarını çıkarıp ilk tabanın üzerine sosu dökün. 
  • Ardından ikinci kek tabanını yerleştirip kalan sosu onun üzerine dökün. 
  • Kek kenarlarının da sosla bütünleştiğinden emin olun. 
  • Dilerseniz pastanızı bitter çikolata, muz, çilek, kivi, kuruyemiş gibi ekstra malzemelerle süsleyebilirsiniz.

Tüm bu aşamalardan sonra, glutensiz malzemelerden hazırladığınız yaş pastanız servise hazır. Afiyet olsun. 

Glutensiz yaş pasta tarifi için nohut unu, badem unu, yulaf unu, Hindistan cevizi unu, keçiboynuzu unu gibi unlar tercih ediliyor. Sorgum unu ve teff unu ise ağır bir tada sahip olduğu için diğer glutensiz unlarla karıştırılarak kullanılıyor. Daha tatlı bir yapısı olan keçiboynuzu unu ve Hindistan cevizi unu, hafif ve aromatik tatlara sahip badem unu ve fındık unu, ayrıca hamur işlerinde buğday ununa yakın tat veren yulaf unu, öne çıkan glutensiz un seçimleri arasında geliyor. 

Glutensiz Yaş Pasta Malzemeleri

Glutensiz Yaş Pasta Malzemeleri

Glutensiz yaş pasta malzemelerini hazır etmeye damak tadınıza en uygun glutensiz unu seçmekle başlayabilirsiniz. Bunun için marketlerde satılan glutensiz un seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz. Un dışında ihtiyanızın olan diğer glutensiz yaş pasta malzemeleri şöyle:

  • Yumurta
  • Süt
  • Şeker
  • Zeytinyağı
  • Vanilya
  • Kabartma Tozu
  • Kakao

Glutensiz Yaş Pasta Dış ve İç Sos

Glutensiz yaş pastanın iç kısımda akışkanlığı, dış kısımda ise parlak ve kremamsı görünümü için dış ve iç sos hazırlanması gerekiyor. Glutensiz yaş pastanın lezzetini katlayacak sos için gereken malzemeler şöyle:

İç ve dış sos için:

  • Tereyağı
  • Pudra şekeri
  • Süt

Glutensiz Yaş Pasta Talimatları

Glutensiz Yaş Pasta Talimatları

Glutensiz yaş pasta yapımında özen gösterilmesi gereken belli başlı detaylar bulunuyor. Gluten riskini ortadan kaldıran bu detayları içeren talimatlar yerine getirildiğinde gluten hassasiyeti olanlar da gönül rahatlığıyla yaş pasta tüketebiliyor. 

  • Glutensiz yaş pastanın kekini hazırlarken kullanacağınız un mutlaka glutensiz unlar arasından seçilmeli.
  • Yulaf unu üretim yerinde gluten içeren unlarla çapraz bulaşmaya girme ihtimali taşıdığı için satın alınan ürünün paketinde glutensiz ibaresinin olmasına bilhassa özen gösterilmeli.
  • Kakao ve bitter çikolata doğal olarak gluten içermese de bu ürünlerin üretimi sırasında işlenmesi, katkı maddeleri ve aroma vericilerle buluşması sonucunda içeriğinde glutene rastlanabiliyor. Yaş pasta yaparken kakao ve çikolata alışverişinizde gluten-free etiketine sahip ürünleri tercih etmelisiniz. 
  • Çölyak, gluten intoleransı gibi rahatsızlıklar bağırsak sağlığı üzerinde etkili olduğu için daha hafif, sindirimi kolay bir yaş pasta yapmak isterseniz glutensiz ürünlerin yanında laktoz içermeyen ürünleri de tercih edebilirsiniz. 
  • Glutensiz yaş pasta ile daha az kalori almak içinse rafine şekerden uzak bir tarif uygulayabilirsiniz. Muz, keçiboynuzu unu, bal, pekmez, hurma gibi doğal olarak tatlı olan besinler, rafine şekerden uzak durmanıza yardımcı olabilir.

Glutensiz Yaş Pasta Kalori ve Besin Değeri

Glutensiz Yaş Pasta Kalori ve Besin Değeri

Glutensiz yaş pasta kalorisi ve besin değeri, pastada kullanılan malzemelerin çeşidi ve oranına göre değişkenlik gösteriyor. Glutensiz yaş pastada kullanıma uygun belli başlı malzemeler ve kalori / besin değerleri (100 gram üzerinden) yaklaşık olarak şöyle:

Keçiboynuzu Unu Tam Yulaf UnuEsmer ŞekerBitter Çikolata Pudra Şekeri
Kalori (kcal)293357380535389
Karbonhidrat (gr.)54,6579850,999,5
Lif (gr.)25,88017,50
Şeker (gr.)281,29731,10
Yağ (gr.)0,76,5034,10
Protein (gr.)4,213,50,111,60

BBC Good Food sitesinin yayınladığı glutensiz çikolatalı pasta tarifi 175 gram glutensiz un, 150 ml zeytinyağı, 50 gram kakao tozu, 75 gram koyu kahverengi şeker, 75 gram pudra şekeri, 2 yemek kaşığı şurup, 2 yumurta, 100 gram yoğurt, 100 gram süt, bir yemek kaşığı kabartma tozu, yarım çay kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı ksantan sakızı içeriyor. Üst süslemesi içinde 300 gram pudra şekeri, 25 gram kakao, 150 gram tereyağı, 65 gram bitter çikolata ve 3 kaşık süt kullanılıyor. Bu yaş pastanın bir diliminin kalori ve besin değeri şöyle:

Kcal
604
Yağ
35 gr.
Karbonhidrat
66 gr.
Şeker
50 gr.
Protein
6 gr.
Tuz
0,9 gr. 
Lif
2 gr.

Kaynak: “Gluten-Free Chocolate Cake”, BBC Good Food

Hangi gıdaların gluten içerip içermediğini daha detaylı bir şekilde öğrenmek için Gluten Var mı? adlı kategorimizi ziyaret edebilir, farklı besinler özelinde hazırladığımız tüm yazılara göz atabilirsiniz. 

*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Beslenme rutininizde farklılık yapmak istiyorsanız mutlaka bir tıp uzmanına danışmalısınız.

Bir yanıt yazın