Glutensiz Yiyecekler Nelerdir?

Glutensiz diyet programı başlangıçta zor gelebilir ancak alışınca rahatladığınızı ve gluten tüketimine bağlı şikayetlerinizin azaldığını göreceksiniz. Bu özel beslenme planını uyguluyorsanız, yediğiniz her şeyin etiketini kontrol etmelisiniz. İşlenmemiş yiyecekler doğal olarak glutensiz olduğundan, beslenme programlarınızı işlenmemiş gıdalardan oluşturmalısınız. İşlenmiş yiyeceklerde ve birçok tahılda gluten yaygın olarak bulunmaktadır.

Glutensiz beslenme düzeni, sindirim sisteminizde, bağırsak iç yüzeyinizde ve bağırsak floranızda olan sorunların ve hasarların ortadan kalkmasını sağlayarak daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca yemeklerden sonra yaşadığınız şişkinlik ve bel bölgesinde yağlanma gibi sorunların da ortadan kalkmaya başladığını fark edebilirsiniz. Dolayısıyla, Çölyak ve Gluten Duyarlılığı hastalıklarına sebep olan gluteni hayatınızdan çıkartmak, bu hastalıklar için en etkili tedavi yöntemi olacaktır. Dr. Deniz Duman, glutensiz diyette tüketebileceğiniz besinleri göz önünde bulundurarak beslenme düzeninizi buna göre oluşturmanız gerektiğini söylüyor. Gluten içermeyen belli başlı yiyeceklerin listesini aşağıda görebilirsiniz.

Glutensiz Beslenme Listesi

Glutensiz Unlar

  • Hindistan Cevizi Unu
  • Badem Unu
  • Fındık Unu
  • Esmer Pirinç Unu
  • Mısır Unu
  • Patates Unu
  • Kestane Unu
  • Pirinç Unu

Glutensiz Yağlar

  • Hindistan Cevizi Yağı
  • Saf Zeytinyağı
  • Susam Yağı
  • Ot ile Beslenen Hayvanların İç Yağları
  • Ghee - Hayvansal Hint Yağı
  • Avokado Yağı
  • Badem Yağı
  • Ceviz Yağı
  • Ayçiçek Yağı
  • Mısır, Fındık ve Kanola Yağları

Sebzeler

  • Kıvırcık Salata
  • Marul, Brokoli
  • Ispanak
  • Karalahana
  • Pazı
  • Yonca Filizi
  • Brüksel Lahanası
  • Kuşkonmaz
  • Yeşil Fasulye
  • Maydanoz
  • Taze Soğan
  • Tere
  • Rezene
  • Pırasa
  • Beyaz Lahana
  • Karnabahar
  • Soğan
  • Sarımsak
  • Arpacık Soğanı
  • Mantar
  • Enginar
  • Çin Lahanası
  • Kereviz
  • Şalgam
  • Turp
  • Meksika Turpu
  • Salatalık
  • Bal Kabağı
  • Kırmızı Biber
  • Domates
  • Patlıcan
  • Yeşil Biber
  • Su Kestanesi

Meyveler

  • Avokado
  • Limon
  • Misket Limonu
  • Üzüm, Kayısı
  • Mango
  • Papaya
  • Kavun
  • Ananas
  • Kuru Erik

Glutensiz Süt Ürünleri

  • Süt
  • Tereyağı
  • Peynir
  • Kaymak
  • Süzme Peynir
  • Ekşi Krema
  • Yoğurt

Glutensiz Tahıllar ve Bakliyatlar

  • Pirinç
  • Soya
  • Patates
  • Karabuğday
  • Maş Fasulyesi
  • Tef
  • Kinoa
  • Ararot
  • Amarant
  • Keten Tohumu
  • Chia Tohumu
  • Nohut
  • Bezelye
  • Mercimek
  • Fasulye
  • Barbunya
  • Soya Fasulyesi

Glutensiz Kuru Yemişler

  • Fındık
  • Fıstık
  • Badem
  • Ceviz
  • Leblebi

Glutensiz İçecekler

  • Su
  • Sıkma Meyve Suları
  • Kahve
  • Çay
  • Soda
  • Limonata

Etler

  • Kırmızı Et
  • Beyaz Et
  • Deniz Ürünleri
MD, Prof. Deniz Güney Duman tarafından onaylanmıştır
UZMANA BİR SORUM VAR! PROF. DR. DENİZ (GÜNEY) DUMAN Soru Sor Sıkça Sorulan Sorular