Gluten İçeren Yiyecekler Nelerdir?

Buğday, arpa, çavdar ve bu ürünlerin mahsullerinde bulunan gluten, bazen hiç tahmin etmeyeceğiniz gıdalar içerisinde karşınıza çıkabilir. Gluten, sadece tahılların içinde bulunmaz, aynı zamanda farklı amaçlarla kullanılabilen ve dışardan eklenilebilen bir protein kaynağıdır. Örneğin; yiyecekleri lezzetlendirmek için kullandığınız bir baharat karşımı ya da sosta glutene rastlayabilirsiniz. Bu sebeple, özellikle paketli, işlenmiş gıda alışverişlerinizde mutlaka ürün içeriğini okumalısınız. Glutensiz beslenmede yapılan en büyük hatalardan biri de, farkında olmadan glutensiz ve glutenli gıdaları bir araya getirmektir. Un kavurduğunuz bir kaşıkla, sebze yemeğini karıştırmak ya da normal ekmekle tost yaptığınız bir tost makinesinde glutensiz ekmekle tost yapmak gibi ufak detaylara da dikkat etmelisiniz. Uzmanımız Dr. Deniz Duman, glutensiz diyet yaparken mümkün olduğunca yemek pişirmede kendinize ait araç/ gereçleri ayırmanızı, gluteni üzerinde uzun süre tutabilen tahta kaşıkları da kullanmamanızı öneriyor.

Gluten İçeren Yiyecekler Listesi

  • Buğday Unu, Buğday Nişastası, Kahverengi Un, Kavuzlu Buğday, Buğday Özütü
  • Çavdar, Arpa
  • Ekmek, Pide ve Lavaş
  • Pasta, Kek ve Turta
  • Kahvaltılık Gevrek
  • Kurabiye, Bisküvi ve Kraker
  • Paketli Patates Kızartması ve Cips
  • Bulgur, Kepek, İrmik
  • Makarna, Erişte, Hububat
  • Et Suyu, İşlenmiş Et
  • Et veya Deniz Ürünü Taklitleri
  • Baharat Karışımları
  • Çorba ve Harçları
  • Sirke (Tam damıtılmış sirkeler gluten içermez)
  • Sakız
  • Soya Sosu, Salata Sosları
  • Soslu Kuru Yemişler
  • Kuskus
  • İrmik
MD, Prof. Deniz Güney Duman tarafından onaylanmıştır
UZMANA BİR SORUM VAR! PROF. DR. DENİZ (GÜNEY) DUMAN Soru Sor Sıkça Sorulan Sorular