Glutenli Gıdalar

Buğday, arpa, çavdar ve bu ürünlerin mahsullerinde bulunan gluten, bazen hiç tahmin etmeyeceğiniz gıdalar içerisinde karşınıza çıkabilir. Gluten, sadece tahılların içinde bulunmaz, aynı zamanda farklı amaçlarla kullanılabilen ve dışardan eklenilebilen bir protein kaynağıdır. Örneğin; yiyecekleri lezzetlendirmek için kullandığınız bir baharat karşımı ya da sosta glutene rastlayabilirsiniz. Bu sebeple, özellikle paketli, işlenmiş gıda alışverişlerinizde mutlaka ürün içeriğini okumalısınız.

Glutensiz beslenmede yapılan en büyük hatalardan biri de, farkında olmadan glutensiz ve glutenli gıdaları bir araya getirmektir. Un kavurduğunuz bir kaşıkla, sebze yemeğini karıştırmak ya da normal ekmekle tost yaptığınız bir tost makinesinde glutensiz ekmekle tost yapmak gibi ufak detaylara da dikkat etmelisiniz. Uzmanımız Dr. Deniz Duman, glutensiz diyet yaparken mümkün olduğunca yemek pişirmede kendinize ait araç/ gereçleri ayırmanızı, gluteni üzerinde uzun süre tutabilen tahta kaşıkları da kullanmamanızı öneriyor.

Gluten İçeren Yiyecekler Listesi

Buğday unu, buğday nişastası, kahverengi un
Çavdar, arpa.
Ekmek, pide ve lavaş
Pasta, kek ve turta
Kahvaltılık gevrek
Kurabiye, bisküvi ve kraker
Paketli patates kızartması ve cips
Bulgur, kepek, irmik
Makarna, erişte
Et suyu, işlenmiş et
Et veya deniz ürünü taklidi
Baharat karışımları
Çorba ve harçları
Sirke (tam damıtılmış sirkeler gluten içermez).
Sakız, şeker (glutensiz sakızlar da mevcuttur).
Soya sosu, salata sosları
Soslu kuru yemişler
UZMANA BİR SORUM VAR! PROF. DR. DENİZ (GÜNEY) DUMAN Soru Sor Sıkça Sorulan Sorular