Sonsuz çeşitlilikte soslarla ve malzemelerle bambaşka tatlara bürünen makarna, büyük çoğunlukla durum buğdayından üretiliyor ve gluten içeriyor. Ancak gluten içermeyen unlar kullanarak glutensiz makarna yapmak da son derece kolay!
Makarna, farklı damak zevklerine ve mutfaklara alışkın insanların dahi etrafında birleştiği lezzetlerden biri. Ancak ne yazık ki glutenin en büyük kaynağı olan buğday, makarnanın da ana malzemesini oluşturuyor. Dolayısıyla geleneksel yöntemlerle yapılmış makarnanın önemli bir gluten kaynağı olduğunu söylemek mümkün. Neyse ki bu, gluten hassasiyeti olanların makarnadan mahrum kalacağı anlamına gelmiyor. Pirinç unu, mısır unu, karabuğday, patates, kinoa ve daha pek çok glutensiz üründen de makarna yapılabiliyor. Üstelik bu gibi farklı içeriklerle makarnanın besleyiciliğini artırırken daha düşük kalorili bir hale de getirebilirsiniz.
Makarnalarda Gluten Bulunur mu?
Makarna ana malzeme olarak durum buğdayından üretildiğinden, buğday da glutenin temel kaynaklarından biri olduğudan makarna da gluten içeren besinler arasında yer alıyor. Durum buğdayından üretilen makarnanın ekmekle birlikte tüm dünyada en çok tüketilen glutenli besinler arasında ilk sıralarda yer aldığı biliniyor.
Makarnalık buğdaylarda gluten varlığı, makarnanın elastikiyet özelliği üzerinde etki sağlamakla birlikte sünmeye karşı da koruma özelliği sunuyor. Protein miktarıyla birlikte makarnanın kalitesini belirleyen önemli faktörler arasında gösterilen gluten, makarnaya besleyicilik de katıyor. Bununla birlikte sağlık sorunları ve diyet programı nedeniyle glutenden uzak duran kişiler, gluten-free unlardan imal edilen ve yine besleyiciliği yüksek ve kaliteli makarnaları gönül rahatlığıyla tüketebiliyor.
Gluten Hassasiyetine Sahip Kişiler Makarna Tüketebilir mi?
Gluten hassasiyetine sahip kişiler, gluten içermeyen unlardan yapıldığı müddetçe gönüllerince makarna tüketebilirler. Bu noktada çölyak hastalığı ya da gluten intoleransı olan bireylerin piyasada satışa sürülen makarnaların büyük oranda buğday unu, tam buğday unu ya da kepekli undan imal edildiğini bilmeleri büyük önem taşıyor. Ancak glutensiz beslenmeye dair bilincin ve ilginin günden güne artması, gluten içermeyen unlardan yapılan makarnaların da market raflarındaki alanlarını genişletmesini sağlıyor.
İster çölyak hastalığı kaynaklı isterse de başka nedenlerle yapılan gluten diyeti nedeniyle olsun, gluten hassasiyetine sahip kişilerin makarnanın lezzetinden mahrum kalmasına gerek yok. Geleneksel olarak durum buğdayından üretilen makarnanın ana malzemesini değiştirerek gayet lezzetli ve besleyici makarnalar elde etmek mümkün. Sadece profesyonel makarna üreticilerinin çıkardığı alternatiflerle de sınırlı değilsiniz, kolay tariflerle evinizde kendi glutensiz makarnalarınızı yapabilirsiniz!
Glutensiz Makarna Var mı?
Geleneksel makarna yapımında durum buğdayından elde edilen irmik kullanılıyor olsa da makarnanın glutensiz versiyonları da bulunuyor. Üstelik glutensiz makarna dünyası lezzet, görünüm, doku ve aroma olarak çok zengin bir çeşitliliğe sahip. Gluten içermeyen unlardan yapılan makarnalar glutensiz makarna sınıfına giriyor. Ayrıca klasik makarna formundan farklı olmakla birlikte patatesten yapılan gnocchi, kabak, havuç gibi sebzelerden yapılan sebze spagettiler gibi tarifler de glutensiz makarna alternatifleri arasında.
Gluten Intolerance Group, Gluten-Free Pasta: Fun New Alternatives adıyla yayınladığı makalede glutensiz makarna seçeneklerine yer veriyor. Adlarını tarifinde kullanılan glutensiz un çeşidinden alan bu makarnalar şöyle sıralanıyor:
- Beyaz pirinç ve mısır unu bazlı makarnalar: Bu makarnalar, tat ve görünüm olarak buğday unu bazlı makarnalara en yakın sonucu veriyor. Ancak besleyiciliği diğer glutensiz makarnaların biraz aşağısında kalıyor.
- Karabuğday unu bazlı makarnalar: Karabuğday yüksek besleyiciliğe sahip içeriği ile sağlıklı beslenmek ve bağırsak sağlığını korumak isteyenlerin gözdesi. Japonların ünlü yemeklerinden soba noodle’ın da ana malzemesi olan karabuğday hem görüntü hem de lezzet olarak alışıldık makarnalardan farklı bir noktada dursa da kendine has tadı ile glutensiz beslenmek isteyenlere özel bir seçenek oluşturuyor.
- Kinoa, darı, sorgum unu, teff unu bazlı makarnalar: Bu malzemeler içerisinden ikili seçimlerle birlikte pişirerek kendi damak tadınıza uygun glutensiz makarnalar yapabilirsiniz.
- Bakliyat unu bazlı makarnalar:Nohut, mercimek, bezelye gibi doğal olarak gluten içermeyen bakliyatlardan un elde ederek glutensiz makarnalar yapılabiliyor. Hem besleyicilik hem de tat açısından iyi sonuçlar veren bu glutensiz makarna çeşitleri, beyaz undan kaçınmak isteyenler için de ideal bir alternatif oluşturuyor.
Kinoa Unundan Glutensiz Makarna Tarifi
Glutensiz makarnanızı bakliyatları çekip un elde ederek ya da marketlerde satılan glutensiz unlardan satın alarak kolayca hazırlayabilirsiniz. Glutensiz makarnalar arasından kendine has tadıyla ayrışan kinoa unundan glutensiz makarna tarifi, besleyiciliği ve tok tutma özelliği ile de kilo vermeye yardımcı tarifler arasında yer alıyor.
Malzemeler:
- 200 gram kinoa unu
- 2 yemek kaşığı patates unu
- 1 yumurta sarısı
- 2 çay kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı su
- Tuz
Yapılışı:
- Önce makarna hamurunu hazırlamak için derin bir kaseye kinoa unu ve patates ununu koyun.
- Ortasında küçük bir havuz oluşturarak zeytinyağı ve suyu ekleyin.
- Malzemeleri hamur kıvamına gelene kadar karıştırın.
- Sert bir hamur elde ettikten sonra kasenin üzerine streç film geçirip 1 saat kadar dinlenmeye bırakın.
- Sonra hamuru açın ve açtığınız yüzeyi ince şeritler halinde keserek makarna haline getirin.
- Tuz eklenmiş kaynayan suda haşladıktan sonra makarnaları servis tabağına alın.
- Son olarak, üzerine sevdiğiniz bir makarna sosunu ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun!
*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Beslenme rutininizde farklılık yapmak istiyorsanız mutlaka bir tıp uzmanına danışmalısınız.
MD, Prof. Deniz Güney Duman tarafından onaylanmıştır.
Kaynaklar: