Eğer terapi tadında bir mutfak seansına adım atmak istiyorsanız vegan glutensiz kakaolu puding tarifimizi denemek için kolları sıvama zamanı! Bu enfes tatlı, favori glutensiz tatlı tarifleriniz arasında yerini almaya aday. Güne tatlı bir mola vermeye hazırsanız bizi takip edin!
Günümüzde yeni tarifler arayışında olanlar için lezzet tek kriter olmuyor. Eliminasyon diyeti uygulayanlar, vegan beslenme stilini benimseyenler, çölyaklılar ya da gluten hassasiyeti olan bireyler vegan veya glutensiz tarifler için araştırmaya dalıyor. Ancak bu kişiler için özel ve bir o kadar lezzetli tarifler bulmak her zaman kolay olmayabiliyor. İşte bu noktada herkes için vegan ve glutensiz kakaolu puding tarifi devreye giriyor! Vegan ve glutensiz kakaolu puding tarifimiz hem glutensiz beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor hem de vegan yaşam tarzına uyum sağlıyor. Peki, bu eşsiz lezzeti hemen şimdi keşfetmeye hazır mısınız?
Vegan Glutensiz Kakaolu Puding Tarifi Malzemeleri
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı şekersiz kakao
- 2 yemek kaşığı Mısır nişastası
- 2 su bardağı bitkisel süt
- ¾ su bardağı vegan glutensiz çikolata parçacıkları
- 1 çay kaşığı vanilya özü
Vegan glutensiz kakaolu puding tarifinde kullanacağınız malzemeler pudinginizin hem lezzeti hem de yapısı açısından büyük önem taşıyor. Toz şeker tatlı bir lezzetin kapılarını aralarken, kakao ise pudinge hafif bir çikolata lezzeti katıyor. Mısır nişastası pudingin kıvamını istenen yoğunlukta tutuyor. Eğer mısır nişastası bulamazsanız tarifte tapyoka nişastası da alternatif olarak kullanılabilir. Vegan özellik taşıyan bu tarifte hayvansal ürünlerden kaçınmak adına ise bitkisel süt kullanılıyor.
Vegan çikolata parçacıkları pudinge zengin bir lezzet katarken yüksek kaliteli vanilya özü ise aromayı pekiştiriyor. Üstelik mutfağa eşsiz kokular yayılmasını sağlıyor. Kendi evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz glutensiz tarifler arasında favoriniz almaya aday bu tarif, vegan beslenmeye de uygun eşsiz bir deneyim sunuyor.
Mısır nişastası, mısır glutensiz bir tahıl olduğundan ve yapımında genellikle başka bir içeriğe ihtiyaç duyulmadığından gluten içermiyor. Bu nedenle, yüzde 100 mısır nişastası içeren saf mısır nişastası, doğal olarak glutensiz olma özelliği taşıyor. Ancak, mısır nişastası glutensiz olmasına rağmen üretim yapılan tesislerde gluten içeren gıdalar da işlenebiliyor. Bu nedenle, bulaşma riskine karşın ürün etiketlerinin mutlaka incelenmesi gerekiyor. |
Vegan Glutensiz Kakaolu Puding Nasıl Yapılır?
- Öncelikle küçük bir tencereye toz şekeri, kakaoyu ve mısır nişastasını ekleyin. Bu malzemelerin hepsini güzelce karıştırın ve bu kuru karışımı tamamen homojen hale getirin. Pudinginizin kıvam olarak istediğiniz pürüzsüzlükte olmasının sırrı bu aşamada saklı.
- Soğuk Hindistan cevizi sütünü kuru karışımın üzerine dökün. Karıştırma teli ile sürekli karıştırarak, karışımınızın pürüzsüz ve topaksız bir kıvama ulaşmasını sağlayın.
- Karışımınızı orta sıcaklıkta pişirmeye başlayın. Bu süreçte karışımı sürekli karıştırın. Böylece pudinginizin yanmasını ve tabana yapışmasını önleyebilirsiniz.
- Kaynamaya başladıktan sonra bir dakika daha pişirmeye devam edin. Ardından tencereyi ocaktan almadan önce vegan çikolata parçacıklarını ekleyin. Çikolata parçacıkları tamamen eriyene kadar karıştırmaya devam edin.
- Pişirme işleminin tamamlanmasının ardından, vanilya özünü ekleyin ve pürüzsüz bir görünüm alana kadar çırpın.
- Karışımınızı cam kaselere paylaştırın ve en az 2 saat soğuması için bırakın.
- Mümkünse soğuk servis etmek üzere 3 ila 4 saat kadar buzdolabında bekletin. Ve şimdi, bu özel lezzetle tanışmaya hazırsınız!
Hindistan cevizi sütü doğal yapısı gereği gluten içermiyor. Bu süt, Hindistan cevizi ile suyun karıştırılması ve süzülmesi sonucu elde ediliyor. Gluten, bazı tahıllarda bulunan bir protein türü olarak Hindistan cevizi gibi meyvelerde bulunmuyor. Ancak Hindistan cevizi sütünün işlendiği tesislerde gluten içeren ürünlerin de işleniyor olması halinde çapraz kontaminasyon riski olabiliyor. Bu yüzden özellikle gluten hassasiyetiniz varsa, ambalaj üzerinde glutensiz ibaresi olan veya güvenilir kaynaklardan alınan Hindistan cevizi sütlerini tercih etmeniz öneriliyor. |
Vegan Glutensiz Kakaolu Puding Tarifinin Püf Noktaları
Vegan glutensiz kakaolu puding yaparken aşağıdaki gibi bazı ufak püf noktaları göz önünde bulundurmak pudingin lezzetini bir adım öteye taşıyor:
- Öncelikle kakaoyu ve şekeri iyice karıştırarak başlamak, pudingin homojen bir tat ve renk almasına yardımcı oluyor.
- Karıştırma işlemi sırasında soğuk Hindistan cevizi sütünü yavaşça ekleneniz öneriliyor. Böylece malzemeler ani sıcaklık değişikliklerine maruz kalmadan yavaşça homojen hale geliyor.
- Pudinginizi pişirirken orta sıcaklık tercih etmek de bir diğer önemli husus oluyor. Çünkü yüksek ateş pudingin tabana yapışmasına ve yanmasına neden olabiliyor.
- Çikolata parçacıklarını puding hala sıcakken eklemek, çikolatanın hızla ve eşit şekilde erimesini sağlıyor.
- Son olarak, vanilya özünü en son adımda eklemek yüksek sıcaklıklardan kaynaklanan aroma kaybını önlüyor. Bu sayede pudinge taze, keskin bir vanilya lezzeti katıyor.
Vegan Glutensiz Kakaolu Puding Kaç Kalori?
Vegan glutensiz kakaolu pudingin bir porsiyonu yaklaşık olarak 320-340 kalori içeriyor. Bu kalori miktarı, pudingi oluşturan malzemelere göre değişiklik gösterebiliyor. Bu puding ortalama olarak toplamda 15 gram yağ içeriyor. Ayrıca pudingin içerisindeki lif miktarı 3 gramken şeker ise 33 gram olarak belirtiliyor. Ortalama olarak, vegan glutensiz kakaolu pudingin her porsiyonu 6 gram protein sağlıyor.
Glutensiz ve vegan bir seçenek sunan bu kakaolu puding tarifi, özellikle gluten hassasiyeti olanlar ve vegan diyeti benimseyenler için ideal özellik taşıyor. Ancak kalori ve besin değerleri kullanılan malzemelerin markalarına göre farklılık gösterebileceğinden, en doğru bilgi için malzemelerin besin değeri etiketlerinin kontrol edilmesi tavsiye ediliyor. Bu lezzetli tatlıyı diyetinize eklerken, porsiyon kontrolünü de göz önünde bulundurulmanızda fayda var.
Ürün etiketlerinde gluten avına çıkmak sizi yoruyor ve fazlasıyla zamanınızı mı alıyor? Eğer konu hakkında uzman seviyesine erişmenizi sağlayacak pratik ipuçları arıyorsanız, “Glutensiz Beslenenler için Ürün Etiketi Okuma Rehberi” içeriğimize göz atabilirsiniz! |
*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Beslenme rutininizde farklılık yapmak istiyorsanız, mutlaka bir tıp uzmanına danışmalısınız.
Kaynaklar:
Lauren Panoff, “Is Cornstarch Gluten-Free?”, Healthline, 2020. (çevrim içi)