Glutensiz Tarifler

Glutensiz Nugget Tarifi

Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık bir nugget lezzetine kim hayır diyebilir ki? Nugget temelde tavuktan yapılsa da pane harcında un kullanılması nedeniyle gluten tüketemeyenlerin yasaklı gıdalar listesinde yer alıyor. Neyse ki bunun çok kolay bir çözümü var!

Glutensiz beslenme, sağlık açısından tüketilmemesi gereken besin listeleri nedeniyle ilk bakışta size kısıtlı alternatiflere sahipmiş gibi görünebilir. Oysa pek çok yemeğin kolay ulaşılabilir malzemelerle ve pratik tariflerle hazırlanan glutensiz versiyonları da bulunuyor. Bunlardan biri olan glutensiz nugget, tam ağzınıza layık nugget ziyafetini sağlığınızı riske atmadan gönül rahatlığıyla yaşamanızı sağlıyor. Glutensiz nugget nasıl yapılır, gerekli malzemeler nelerdir, glutensiz nugget kaç kalori ve benzeri tüm sorularınızın cevabına bu yazıdan ulaşabilirisiniz.

Glutensiz Nugget Tarifi Malzemeleri

    Glutensiz nugget tarifinde kullanılan malzeme listesi şöyle:

    • 400 gram tavuk göğüs
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
    • 1 çay kaşığı kimyon

    Pane için:

    • 1 adet yumurta
    • 2 yemek kaşığı süt
    • 50 gram glutensiz un
    • 50 gram mısır nişastası (ya da glutensiz galeta unu)

    Nugget tarifinin ana malzemesini oluşturan tavuk, doğal olarak gluten içermeyen bir besin. Ancak nugget hazırlarken kullanılan buğday unu, gluten içeren tahıl çeşitlerinin başında geliyor. Kısaca glutensiz nugget için tavuk kullanımında sakınca yok ancak kontaminasyon (çapraz bulaşma) ihtimalini göz önünde bulundurmanız ve diğer malzemelerde de glutensiz seçimler yapmanız gerekiyor.

Glutensiz nugget tarifinde farklı lezzet patlamaları arıyorsanız nugget kaplamasında bal, pekmez veya hardal gibi malzemeler kullanabilirsiniz. Tabii hepsi gluten-free etiketine sahip ürünler olmalı. Glutensiz nugget’larınızın daha çıtır bir dış kaplamaya sahip olmasını istiyorsanız üst kaplamasında ufalanmış glutensiz cips de kullanabilirsiniz.
.

Glutensiz lezzetler arasında yer alan nugget alternatifleri, orijinalini aratmayan lezzetleriyle favori tariflerinizden biri olmaya aday. Ev yapımı, dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık glutensiz nugget yapımı için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • İlk olarak tavuk göğsünü küçük parçalara ayırarak rondoya atın.
  • Baharatları ve tuzu da rondoya ekleyerek tüm karışım kıyma halini alana kadar çekin.
  • Tavuk kıyması karışımını tezgaha alarak bir streç filmin üzerine yayın.
  • Tezgahtaki karışımın üzerini de streç filmle kapatın ve merdaneyle ezerek düzleşmesini sağlayın. Bu noktada karışımın çok ince bir hal almamasına dikkat etmelisiniz.
  • Bıçak ya da pizza dilimleyici gibi keskin bir aparatla tavuk kıyması karışımını nugget boyutunda parçalara ayırın.
  • Bir tavaya yeterli miktarda ayçiçek yağı koyun.
  • Bir kasede yumurtayı sütle çırpın. Yanda hazır edeceğiniz tabaklardan birine seçtiğiniz glutensiz unu, diğerine ise glutensiz mısır nişastası ya da glutensiz galeta ununu koyun.
  • Kestiğiniz parçaları tek tek önce glutensiz una, sonra çırpılmış yumurtaya, en son da glutensiz mısır nişastası ya da glutensiz galeta ununa bulayın.
  • Bu glutensiz pane harcına bulanan nugget’ları kızmış yağda kızartın ve servis tabağına alın.

Glutensiz nugget’ı daha az yağla yapmak isterseniz tavada kızartmak yerine fırınlamayı da tercih edebilirsiniz. Bunun için tüm tarifi aynı şekilde uygulayıp son aşamada panelediğiniz nugget’ları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizmeniz yetiyor. Az yağlı ve düşük kalorili glutensiz nugget’lar, önceden 250 derecede ısıtılmış fırında 25 dakika içerisinde hazır oluyor. 

Glutensiz Nugget Kaç Kalori?

Nutrition Value adlı web sitesinde verilen bilgilere göre, 85 gramlık bir porsiyon glutensiz nugget 180 kalorilik enerji alımı sağlıyor. Diğer besin değerlerine baktığımızda ise şu bilgilere ulaşıyoruz:

  • 5 gram toplam yağ
  • 50 miligram kolesterol
  • 430 miligram sodyum
  • 15 gram toplam karbonhidrat:
  • 20 gram protein
  • 20 miligram kalsiyum
  • 0,7 miligram demir

Tabii glutensiz nugget tarifinde kullanabileceğiniz farklı malzemeler, nugget’ın besin değerini ve kalorisini değiştirebilir. Örneğin; tarife chia ve keten tohumu gibi protein değeri yüksek tohumlar eklendiğinde glutensiz nugget’ın protein ve besleyicilik değeri daha da yükseliyor. Ekstra çıtırlık için tortilla ve patates cipsi gibi kaplamaları tercih edildiğinde ise nugget’taki tuz, yağ ve kalori oranları artmış oluyor. Nugget’ın yanında ketçap ve mayonez gibi soslar kullanmak ve yağlı peynirlerle hazırlanmış dip soslar da nugget’ın kalori değerlerini yükselten faktörler arasında. Yine kızartma ya da fırınlama seçenekleri arasındaki tercihiniz de glutensiz nugget kalori değerleri üzerinde farklılık yaratıyor.

Glutensiz nugget gibi enfes glutensiz lezzetler hakkında daha fazla bilgi için Glutensiz Tarifler kategorisinde yer alan yazıları inceleyebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz!

*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Günlük beslenmenize eklemek istediğiniz besinler hakkında önce mutlaka diyetisyeninize danışmalısınız.

MD, Prof. Deniz Güney Duman tarafından onaylanmıştır.

Kaynaklar:

Bir yanıt yazın