Glutensiz beslenme, gluten içeren besinlerin beslenme düzeninden tamamen çıkarılmasını ifade ediyor. Bu beslenme düzeni çölyak hastalığı ve gluten duyarlılığı bulunan kişiler için bir tedavi olarak uygulanıyor. Toplumda genellikle glutenli besin algısı ekmek gibi hamur işlerine işaret ettiği için birçok kişi kilo vermek için glutensiz beslenmenin işe yaradığını düşünüyor. Ancak herkesin glutensiz beslenilmesi önerilmiyor. Peki glutensiz beslenme kimler için uygun gelin birlikte inceleyelim.
Kimler Gluten Tüketmemeli?
Çölyak hastalığı veya gluten duyarlılığı olmayan bireylerin beslenme düzeninden gluteni çıkarmalarının kanıtlanmış bir faydası bulunmuyor. Gluten içeren besinler, B grubu vitaminlerinden ve posadan yana zengin oldukları için gerçek anlamda “gerekmediği” sürece glutensiz beslenmek uzmanlarca önerilmiyor.
Çölyak hastaları ve gluten duyarlılığı bulunanlar dışında, irritabl bağırsak sendromu ya da diğer adıyla huzursuz bağırsak sendromu olan hastaların da bir bölümünün glutensiz diyete yanıt verdikleri biliniyor. Bunun haricinde, gluten ataksisi ve buğday alerjisinde de glutensiz diyet yapılması gerektiği belirtiliyor. İlaveten, bazı otoimmün hastalıklarda glutensiz diyetin faydalı olabileceğine dair zayıf da olsa kanıtlar mevcut. Tabii siz, vücudunuz için doğru beslenme modeline doktorunuza danışarak karar vermelisiniz.
Glutensiz Beslenmenin Riskleri Nelerdir?
Glutenden uzak durmanızı gerektirecek herhangi bir rahatsızlığınız yok ise bu proteini içeren besinlerden uzak durmak vücudunuza yararlı bazı içerikleri almanızı engelleyebilir. Glutensiz beslenmede lif tüketimi olduça az olduğu için bağırsak sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Bunu telafi etmek için beslenme düzeninize lifli meyve ve sebze eklemelisiniz. Unutmayın; besleyici kepekli tahılları, lifi ve mikro besinleri kaçırmak zorunlu olmadıkça pek de tercih edilen bir durum değil.
Kaynaklar: