Glutensiz Tarifler, Glutensiz Yemek Tarifleri

Glutensiz Tarhana Tarifi

Glutensiz Tarhana Tarifi

Soğuk günlerde içinizi leziz bir tarhana çorbasıyla ısıtmak istiyor, ancak gluten hassasiyetinizden dolayı bu lezzeti beslenme düzeninize dahil edemiyor musunuz? O zaman glutensiz tarhana tarifini mutlaka keşfetmelisiniz!

İçerisinde gluten proteini içermeyen malzemelerden oluşan kolay glutensiz tarhana tarifi, geleneksel tarhana çorbasının tadını aratmayacak, emin olabilirsiniz. Acısı, baharatları ve yoğun kıvamıyla damaklarınızda iz bırakacak glutensiz tarhana çorbası, glutensiz tarifler arasında akşam yemekleriniz için sizlere harika bir alternatif olmaya hazır. Öyleyse hadi, glutensiz tarhana nasıl yapılır yakından bakalım! 

Hazırlık 30 dakika
Pişirme 15 dakika
Porsiyon 4 kişi

Malzemeler
  

Glutensiz Tarhana Malzemeleri Nelerdir?

  • 4 kuru soğan
  • 3 kırmızı biber
  • 4 yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 1 kase nohut
  • 1 kase kuru fasulye
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • Pirinç unu
  • Domates salçası
  • Kuru nane
  • Karabiber
  • Kaya tuzu

Talimatlar
 

Glutensiz Tarhana Nasıl Yapılır?

  • Glutensiz tarhana yapımı için nohut ve fasulyeleri 48 saat boyunca suda bekletin ve 12 saatte bir suyunu değiştirin.
    Glutensiz Tarhana Tarifi
  • Bekleme süresinin ardından bakliyatları haşlayın.
  • Kırmızı mercimeği yıkayıp, ayrı bir tencere içerisinde biraz suyla haşlayın.
  • Nohut, fasulye ve kırmızı mercimeği bir araya getirin, kaya tuzu ekleyerek karıştırın.
  • Glutensiz tarhana çorbası malzemeleri arasında yer alan tüm sebzeleri blender’dan geçirip, karışıma ekleyin.
  • Karışım koyu bir kıvam alana kadar pirinç unu ilave edin. Bu süreçte karışımı sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
  • Kıvam alan karışımı küçük parçalara bölerek temiz bir bezin üstüne serin. Bu şekilde üç gün kurutun.
  • Kuruttuğunuz malzemeyi robottan geçirip un haline getirin ve üç gün daha un halinde kurutun. Bu aşamada tarhananın iyice kuruduğundan emin olmanız oldukça önemli. Çünkü son kurutma işlemi tarhananın uzun süre bozulmamasını sağlayacak.
  • Tamamen kuruduktan sonra glutensiz tarhananız hazır! Dilediğiniz zaman su ya da sütle seyreltip, çorbasını yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Notlar

Püf Noktalar

Glutensiz tarhana püf noktalarını öğrenerek tarhana çorbası deneyimlerinizi çok daha leziz hale getirebilirsiniz. Bu noktada tarhanayı kuruturken doğrudan güneşin altına değil, gölge bir alana sererek kurutmak daha lezzetli ve vitaminli bir çorba yapmanızı mümkün kılacak.

Kaç Kalori?

Bu tarhanayla hep bir kaseden daha fazlasını isteyeceksiniz. Tam şu an aklınıza glutensiz tarhana kalori miktarını sorgulamak gelmiş olabilir. Biz söyleyelim, 100 gram glutensiz tarhana çorbası ortalama 338 kaloriye denk geliyor.
Not: Çapraz kontaminasyon/bulaşma, gluten kalıntısının glutensiz bir ürüne yapışma riskidir. Üretim yapılan bantlardan gluten içeren besinler geçmişse o bantta üretilen kabartma tozu, pirinç unu, mısır nişastası, mısır unu, kakao, pudra şekeri, vanilya, instant maya, salça, süt kreması, bitter çikolata vs. gibi pek çok ürüne gluten bulaşma ihtimali oluşur. Bu yüzden kullanacağınız ürünlerin açıklamasında “glutensiz” ibaresinin bulunmasına dikkat etmeniz önerilir.

Bir yanıt yazın