Glutensiz cevizli ekmek tarifi, hem sağlıklı hem de lezzetli bir alternatif sunan özel bir ekmek çeşididir. Bu tarif, glüten intoleransı veya hassasiyeti olan bireyler için idealdir ve sağlıklı beslenme tercih eden herkesin keyifle tüketebileceği bir seçenektir. Cevizin doğal lezzati ve ekmek hamurunun dokusunu tamamlayan gluten içermeyen unlarla yapılan bu ekmek, evde kolaylıkla hazırlanabilir. Yumuşak iç kısmı ve çıtır ceviz parçalarıyla dolu olan bir ekmektir.
Malzemeler
Glutensiz Cevizli Ekmek Malzemeleri
- 500 g. glutensiz ekmek karışımı
- 5 gr instant maya
- 1 kuru soğan
- Maydanoz
- Reyhan
- 1 su bardağı ceviz
- 10 kuru domates
- 1 yumurta
- ½ su bardağı sıvı yağ
- Tuz
- Şeker
- 2 su bardağı ılık su
- Ceviz
Talimatlar
Glutensiz Cevizli Ekmek Nasıl Yapılır?
- Ekmek karışımını, kuru mayayı ve suyu karıştırın. Hamurun ortasını açıp, yumurta ve sıvı yağı ekleyin.
- Kuru soğanı rendeleyin, yeşillikleri ve kuru domatesleri doğrayın.
- Cevizleri öğütün ve tüm malzemeleri hamur karışımı ile bir araya getirin.
- Elde ettiğiniz hamuru iki büyük parçaya ayırın ve elinizle dilediğiniz gibi şekil verin.
- 2 saat dinlendirin.
- Fırın tepsisine alıp, üzerini biraz su ile nemlendirin ve 180°C’de 45 dakika boyunca pişirin.
- Glutensiz hamur işleri tariflerinize zenginlik katacak bu mis kokulu cevizli ekmeği, günün her öğününde tüketebilirsiniz. Peynirle çok yakıştığını da hatırlatalım. Afiyet olsun!
Notlar
Çapraz kontaminasyon/ bulaşma gluten bulaşığının, glutensiz bir ürüne yapışma riskidir. Üretim yapılan bantlardan gluten içeren besinler geçmişse, o bantta üretilen kabartma tozu, pirinç unu, mısır nişastası, mısır unu, kakao, pudra şekeri, vanilya, instant maya, salça, süt kreması, bitter çikolata vs. gibi pek çok ürüne gluten bulaşma ihtimali oluşur. Bu yüzden kullanacağınız ürünlerin açıklamasında “glutensiz” ibaresinin bulunmasına dikkat etmeniz önerilir.