Gluten var mı?

Mısır Ununda Gluten Var mı?

Mısır Ununda Gluten Var mı?

Çeşit çeşit sosların, çorbaların, keklerin ve hamur işlerinin lezzet sırrı olan mısır unu, glutensiz diyet için de uygun bir besin kaynağı olabilir mi? Gelin, bu sorunun cevabını ve çok daha fazlasını birlikte öğrenelim!

Bir gıdanın gluten içerip içermediğini anlamanın en iyi yolu, içerik listesini iyice incelemekten geçiyor. Ayrıca gıdaların glutensiz olarak etiketlenebilmeleri için uygun sertifikasyona sahip olmaları da oldukça önemli. Bunun için de ürünlerin birtakım testlerden geçerek belgelenmesi gerekiyor. Bir ürünün glutensiz olduğunu söyleyebilmek içinse, milyonda 20 parçasından daha azında gluten bulunması şart! Bu miktar, gluten intoleransı bulunan kişilerde semptomları tetikleme riskinin altında kalan sınır olarak kaydediliyor.

Çölyak hastalığı, gluten hassasiyeti ya da başka sebeplerden ötürü glutensiz bir diyet uygulamaya özen gösteriyorsanız, aklınıza her türlü besinle ilgili ‘‘Acaba gluten içeriyor mu?’’ sorusunun gelmesi elbette çok doğal! Bu soruyu sorduğunuz ürünlerden birinin mısır unu olduğunu ise tahmin etmek zor değil. Buna cevap verebilmek için de ilk önce, mısırın kendisinde gluten olup olmadığını öğrenmek gerekiyor. Çünkü mısır unu, en basit şekliyle mısırın öğütülerek toz haline getirilmesiyle elde ediliyor.

Mısırda Gluten Var mı?

Mısırda Gluten Var mı?

Mısır, dünya genelinde asırları aşkın süredir yetiştirilen bir tahıl ürünü. Çok sevilen tadı ve canlı sarı taneleri ile ağızları sulandıran bu bitki A, B, C ve E vitaminleri bakımından zengin içeriğiyle de ideal bir besin kaynağı! Güzel haber ise şu ki mısırın glutensiz diyetlere dâhil edilmesi mümkün. Çünkü mısır doğal haliyle gluten içermiyor!

Unutmayın; mısırın doğal haliyle glutensiz oluşu, mısır ve türevlerini içeren ürünlerin de glutensiz olacağı anlamına gelmiyor. Çünkü bu besinler, gluten ihtiva eden bazı besin maddeleri ile dolaylı temasta bulunduğunda gluten içerir duruma gelebiliyor. Bu nedenle özellikle etiketli ürünleri ya da mısır içeren yiyecekleri tüketmeden önce, neler içerdiklerini dikkatlice kontrol etmek gerekiyor.

Mısır Ununda Gluten Var mı?

Mısır Ununda Gluten Var mı?

Mısır unu, mısır tanelerinin kurutulduktan sonra öğütülerek ince bir toz haline getirilmesi yoluyla üretiliyor. Dolayısıyla bu ürün, katkısız haliyle gluten içermiyor. Diğer unlar gibi ekmek, börek vb. hamur işlerinde ve tatlıların yapımında kullanılabildiği için mısır unu da glutenli unlara karşı iyi bir alternatif oluyor.

Mısır unu, kullanıldığı yiyeceklere mısırın o bilindik, hafif tatlı lezzetini katıyor. Ayrıca bu un ile yapılan unlu mamuller, buğday unuyla yapılanlara kıyasla daha yoğun bir tada sahip olabiliyor. Bununla birlikte, mısır unu ile yapılan ekmek ve türevleri gluten içermediği için daha kolay dağılabilen bir formda oluyor.

Mısır Ekmeğinde Gluten Var mı?

Mısır Ekmeğinde Gluten Var mı?

Mısır ekmeği genellikle mısır ununun buğday unu ile harmanlanması ile yapılıyor. Dolayısıyla her mısır ekmeğinin glutensiz olduğunu söylemek pek mümkün olmuyor. Bu nedenle, özel olarak “glutensiz” etiketli ürünleri aramak ya da mısır ekmeğini mısır unu ve diğer glutensiz unlar yardımıyla evde hazırlamak, en güvenilir tüketim şekli oluyor.

Mısır Nişastasında Gluten Var mı?

Mısır Nişastasında Gluten Var mı?

Mısır nişastası, mısırın endosperm adı verilen nişastalı merkezinden çıkartılarak üretiliyor. İnce beyaz bir toz formunda olan bu gıda, normal şartlarda gluten içermiyor. Ancak her halükarda, paketlenmiş mısır nişastası ürünlerinin içerik listesine fazlasıyla dikkat etmek gerekiyor. Bu listede herhangi bir glutenli katkı maddesi bulunmuyorsa, mısır nişastasını glutensiz tarifler için ideal bir kıvam artırıcı olarak tercih etmek mümkün.

Mısır Nişastası ile Mısır Unu Arasındaki Farklar Nelerdir?

İkisi de mısırdan elde edilse bile, mısır unu ile mısır nişastası arasında tat, yapı, kullanım alanları, besin değerleri ve üretim aşamaları bakımından bazı farklar bulunuyor. Bu farkları ise şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Mısır nişastası yalnızca mısırın nişastalı kısmından elde edilirken, mısır unu tüm mısır tanelerinin öğütülerek ince bir toz haline getirilmesi sonucu ortaya çıkıyor. Bu sebeple mısır unu protein, lif, vitamin ve mineral yönünden daha zenginken mısır nişastası ağırlıklı olarak karbonhidrattan oluşuyor.
  • Mısır ununu diğer unlar gibi hamur işi yapımında kullanmak mümkünken, mısır nişastası genelde sos, çorba vb. yiyeceklerin yapımında kıvam artırıcı olarak kullanılıyor.
  • Mısır unu sarı renkli, mısıra benzer topraksı, hafif şekerli bir tada sahip iken; mısır nişastası beyaz renkli ve tatsız oluyor.

Mısır Nişastası ile Mısır Unu Besin Öğeleri

Mısır Nişastası ile Mısır Unu Besin Öğeleri

Kaynak: www.healthline.com

Mısır Gevreğinde Gluten Var mı?

Mısır Gevreğinde Gluten Var mı?

Bütün mısır gevrekleri aynı üretim aşamalarından geçmediğinden, bazılarında gluten bulunması mümkün olabiliyor. Nitekim, farklı markalara ait mısır gevreklerinin pek çoğu birden fazla bileşen içeriyor. Örneğin mısırın işlenmesi esnasında, bazı üreticiler tarafından malt aroması kullanılabiliyor. Malt ise glutenli besinler grubuna ait tahıllardan biri olan arpadan elde edildiği için mısır gevreğini glutenli hale getiriyor. Tüm bunlar, glutensiz diyete eklenecek mısır gevreğini oldukça iyi araştırmak gerektiği anlamına geliyor.

Haşlanmış Mısırda Gluten Var mı?

Haşlanmış Mısırda Gluten Var mı?

Haşlanmış mısır, doğal haliyle glutensiz diyetlerde kendisine yer bulabiliyor. Elbette, haşlanmış mısırın da konserve halinde alındığında içeriğinin iyi okunması son derece önemli. Çünkü bazı üreticiler, mısır tanelerini tüketiciye glutenli maddelerle harmanlanmış olarak sunabiliyor. Ayrıca mısırın ham olarak alınması durumunda da glutenli başka yiyeceklerle temasta bulunmamış olmasına dikkat etmek gerekiyor.

*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Günlük beslenmenize eklemek istediğiniz besinler hakkında öncelikle mutlaka diyetisyeninize danışmalısınız.

Kaynaklar:

MD, Prof. Deniz Güney Duman tarafından onaylanmıştır


Lauren Panoff. ‘‘Is Cornstarch Gluten-Free?’’. Healthline. 2020. (çevrimiçi).
Lizzie Streit. ‘‘What’s the Difference Between Corn Flour and Cornstarch?’’. Healthline. 2019. (çevrimiçi).
Jane Anderson. ‘‘Which Brands of Corn Flakes Are Gluten-Free?’’. Verywell Fit. 2020. (çevrimiçi).
‘‘Can I eat cornbread on a gluten-free diet?’’. Gluten-Free Living. 2019. (çevrimiçi).

Bir yanıt yazın