Gluten var mı?

Kremada Gluten Var mı?

Kremada Gluten Var mı?

Gluten, toplumun büyük kısmının beslenmesinde önemli pay sahibi olsa da belirli bir kesimin azılı düşmanı konumunda. Çölyak hastalığı, gluten hassasiyeti ya da alerjisinden mustarip olan kişilerin yedikleri herhangi bir üründe gluten olup olmadığını kesinkes bilmesi gerekiyor. Mevzubahis olan bu ürünlerden biri de krema. Bakalım; çeşit çeşit pastanın ya da tatlının içinde bulunan kremalar çölyak hastalığını tetikleyebilir mi?

Yeni nesil pastane ve fırınların popüler olmasıyla, dünyanın farklı bölgelerindeki geleneksel pasta ya da tatlı çeşitleri son yıllarda Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı. Bu dönüşümde kuşkusuz internet de önemli bir rol oynuyor. Çünkü internet sayesinde birçok farklı pasta ve tatlı tarifi ulaşılabilir hale geldi. Peki, bu pasta ya da tatlıların en önemli ortak noktası ne diye hiç düşündüğünüz oldu mu? Biz söyleyelim: Krema! Peki, glutenle ilgili bir rahatsızlığı olanlar da krema tüketebilir mi? Hadi öğrenelim!

Krema İçeriğinde Neler Var?

Kremada Gluten Var mı?
Krema İçeriğinde Neler Var?

Krema, aslında birçok malzemenin çırpılmasıyla elde edilen bir karışım. Bu karışıma çeşitli meyveler ve tozlar ekleyerek farklı tatlarda kremalar elde etmek de mümkün. Krema, genelde pastalar için bir dolgu maddesi ya da süsleme aracı olarak kullanılıyor. Kremanın birbirinden farklı birçok çeşidi olsa da genelde tatlılarda tercih edilen pastacı kremasının tarifinde şunlar bulunuyor:

  • Süt
  • Toz şeker
  • Mısır nişastası
  • Tuz
  • Yumurta sarısı
  • Tuzsuz tereyağı
Krema içeriği, kullanılacak tatlı veya pasta içeriğine göre değiştirilebilir. Örneğin; limon suyu ve bir miktar limon kabuğuyla kremanıza ferah bir tat katabilirsiniz.

Kremada Gluten Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Kremada Gluten Var mı?
Kremada Gluten Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Tatlılarda kullanılmak üzere hazırlanan kremalar, genelde pastanelerde ya da fırınlarda yapılıyor. Bu tip yerlerde unlu mamüller yapıldığı için ortamda gluten içeren besin bulunma ihtimali çok yüksek oluyor. Ortamda gluten içeren bir besin bulunduğu zaman ise çapraz bulaşma riski her zaman akıllarda bir soru işareti olarak kalmalı. Çünkü kullanılan ekipmanlardan ve tezgahtan kremaya gluten bulaşabileceği gibi unun havaya karışmasıyla bile bu durum söz konusu olabilir.

Tatlıların içerisinde gördüğünüz kremada gluten olup olmadığını anlamanın belli bir yolu bulunmuyor. Bu nedenle krema üretimininin yapıldığı ortamın glutensiz olduğundan kesinlikle emin olmanız gerekiyor. Hazır paketli olan ve “glutensiz” etiketi taşıyan kremalar bu konuda en ideal seçenekler. Tabii kremanın üretim koşullarından emin değilseniz glutensiz diyetiniz için başvuracağınız güvenli bir yol daha bulunuyor. Kendi kremanızı kendiniz yapmak! Böylece hem kremanızda gluten olmadığından emin olursunuz hem de kendi damak tadınıza uygun olarak kremanızı çeşitlendirebilirsiniz!

Hazır Kremalarda Gluten Var mı?

Kremada Gluten Var mı?
Hazır Kremalarda Gluten Var mı?

Krema, bir süt ürünü olduğu için doğal olarak glutensiz besinler listesinde yer almakta. Ancak hazır kremaların tümü için bu kadar net bir ifade kullanmamak gerekiyor. Çünkü hazır kremaların yapımında kıvam vermesi için yaygın olarak un ya da nişasta kullanılıyor. Özellikle daha kıvamlı kremaların yapımında sıklıkla un kullanılmakta. 

Yapımında un kullanılan kremaların, herhangi bir gluten rahatsızlığı olan kişiler için gluten içeren yiyecekler listesine girdiği aşikar. Ancak nişasta içeren kremalarda da gluten bulunabilir. Bazı araştırmalar özellikle buğday nişastasında az bir miktar gluten olabileceğini gösteriyor. Ayrıca buğdaydan yapılmamış olsa bile uçucu ve küçük yapısı nedeniyle nişasta kolayca un ile karışabilir. Bu nedenle hazır krema satın alırken mutlaka glutensiz bir ortamda ve glutensiz ürünler ile üretildiğinden emin olmalı, bunun için de etiket bilgilerini dikkatlice incelemelisiniz. 

Evde Glutensiz Krema Yapılabilir mi?

Kremada Gluten Var mı?
Evde Glutensiz Krema Yapılabilir mi?

Evde kendi kremanızı kendiniz yapmanız sandığınızdan daha kolay! Bunun için size tek gereken, bir ev yapımı krema tarifi. Ancak krema çok uzun bir raf ömrüne sahip olmuyor. Bu nedenle evde hazırladığınız kremaları mümkünse aynı gün tüketmeniz gerekiyor.  

Glutensiz Beslenenler için Evde Krema Yapımı

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı mısır unu
  • 2 bardak süt
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya (isteğe bağlı)

Yapılışı:

  • Öncelikle bir kasede veya derin bir kapta iki yemek kaşığı mısır unuyla çeyrek bardak sütü un topağı kalmayınca kadar karıştırmalısınız. Karışım homojen bir yapıya ulaştıktan sonra daha sonra kullanmak üzere bir kenara koyabilirsiniz.
  • Kalan üç çeyreklik sütü bir tencerede orta ateşte kaynatmalısınız. Isınan sütün üzerinin kaymaklanmaması için sütü arada karıştırmayı unutmamalısınız.
  • Kaynayan sütün içindeki su, zaman içinde buharlaşacak ve süt daha yoğun bir kıvam alacak. Bu noktada daha önce hazırladığınız mısır unu ve süt karışımını tencereye ekleyebilirsiniz. Unun topaklanmaması için karıştırmaya devam etmelisiniz.
  • Tencereye son olarak iki yemek kaşığı şeker eklemelisiniz. Şekerden sonra da isterseniz 1 tatlı kaşığı vanilyayı ilave edebilirsiniz.
  • Hazırladığınız kremayı soğuduktan sonra bir kaba koyup buzdolabında saklamalısınız. Buzdolabında un biraz topalanma yapabileceğinden kremanız biraz pürüzlü bir doku alabilir. Bunun için buzdolabından çıkardıktan sonra kremanızı 2 dakika kadar blender’dan geçirmeniz yeterli olacaktır.
Diyetinize renk katacak glutensiz tarifler bulmakta zorlanıyorsanız, damak tadınızı yerine getirecek pek çok lezzete ulaşmanın yolu linkin ardında!

*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Glutensiz diyete ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, muhakkak önce gerekli tetkikleri yaptırmalı ve uzman diyetisyen tarafından size özel hazırlanmış bir program uygulamalısınız. 

Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Deniz Güney Duman tarafından onaylanmıştır.

Kaynaklar: