Glutensiz Tarifler, Glutensiz Tatlı Tarifleri

Glutensiz Aşure Tarifi

Glutensiz Aşure Tarifi

İçerisinde onlarca farklı malzemeyi barındıran ve her kaşıkta dolu dolu bir lezzet deneyimlemeyi mümkün kılan aşureyi glutensiz yapıyoruz! Hadi, geleneksel tatlılarımız arasında öne çıkan bu lezzeti gönül rahatlığıyla yemek için siz de glutensiz aşure tarifimizi deneyin! 

Bereketin ve dayanışmanın sembolü olan aşure, glutensiz beslenenlerin ve çölyak hastalarının diyet listelerinde ne yazık ki yer alamıyor. Ancak güzel haber şu ki, aşureyi glutensiz hale getirmek ve glutensiz tarifler arasında eklemek mümkün. Üstelik oldukça kolay bir şekilde! Tek yapmanız gereken aşureye koyacağınız tüm gıdaları, glutensiz aşure malzemeleri ile değiştirmek. E hadi o zaman glutensiz aşure nasıl yapılır detaylarına birlikte bakalım! 

Hazırlık 10 dakika
Pişirme 40 dakika
Porsiyon 4 kişi

Malzemeler
  

Glutensiz Aşure Malzemeleri Nelerdir?

  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı kara buğday
  • 1 su bardağı üzüm
  • 3 su bardağı şeker
  • 8 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 fincan pirinç
  • Portakal rendesi
  • Çubuk tarçın

Glutensiz Aşurenin Üzeri için

  • Fındık
  • Ceviz
  • Tarçın
  • Nar
  • Kuru İncir
  • Kayısı

Talimatlar
 

Glutensiz Aşure Nasıl Yapılır?

  • Glutensiz aşure yapımı için öncelikle nohut, kuru fasulye, karabuğday ve pirinci iyice yıkayın.
    Glutensiz Aşure Tarifi
  • Ardından 12 saatte bir suyunu değiştirerek, 48 saat boyunca suda bekletin.
  • Nohut ve fasulyeyi bir yerde, kara buğday ve pirinci ayrı bir yerde haşlayın.
  • Haşladığınız bakliyatların suyunu süzün ve tüm bu malzemeleri geniş bir tencerenin içerisine alın.
  • Tencerenin içerisine suyu ve şekeri ilave edin. Bu aşamada şekerin oranını damak zevkinize göre azaltabilir ya da artırabilirsiniz.
  • Ardından kuru meyveleri küçük boyutlar halinde dilimleyerek tencereye ekleyin.
  • Pişirmeye başladığınız aşureye sütü, portakal rendesini ve çubuk tarçını ilave ederek bir süre daha pişirmeye devam edin.
  • Ortalama 30 dakikanın sonunda glutensiz aşureleriniz yemek için hazır olacak.
  • Sıcak şekilde kaplara alacağınız aşureleri kuru yemiş, meyve ve tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz. İşte kolay glutensiz aşure tarifi bu kadar! Şimdiden afiyet olsun.

Notlar

Püf Noktalar

Glutensiz aşure püf noktaları ile aşure deneyimlerinizi çok daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Dilerseniz aşureyi pişirirken içerisine birkaç adet karanfil ekleyerek aromalı bir tat elde edebilirsiniz. Ayrıca aşureyi pişirirken kısık ateşte olmasına özen gösterebilirsiniz. Glutensiz aşure kalori miktarını merak ediyor olabilirsiniz.

Kaç Kalori?

Glutensiz aşurenin kalorisi tarifteki malzemelere göre değişiyor. Fakat yaklaşık olarak bir kase glutensiz aşurenin 310 kaloriye karşılık geldiğini söyleyebiliriz.
Not: Çapraz kontaminasyon/bulaşma, gluten kalıntısının glutensiz bir ürüne yapışma riskidir. Üretim yapılan bantlardan gluten içeren besinler geçmişse o bantta üretilen kabartma tozu, pirinç unu, mısır nişastası, mısır unu, kakao, pudra şekeri, vanilya, instant maya, salça, süt kreması, bitter çikolata vs. gibi pek çok ürüne gluten bulaşma ihtimali oluşur. Bu yüzden kullanacağınız ürünlerin açıklamasında “glutensiz” ibaresinin bulunmasına dikkat etmeniz önerilir.