Glutensiz Tarifler

Evde Glutensiz Vegan Simit Tarifi

Evde zahmetsizce hazırlayabileceğiniz glutensiz vegan simitler, lezzeti ve gevrekliğiyle sokak simitlerini aratmıyor. Gluten ve hayvansal gıda içermeyen bu simit tarifi, hafif ve temiz beslenmeyi tercih edenler ile glutensiz unlu ürünler hakkında bilgi edinmek isteyenleri çok sevindirecek!

Simit temel olarak buğday unu, su, maya ve tuzdan yapılan bir unlu mamül. Ancak simidi gluten içermeyen un kullanarak, kolayca glutensiz unlu ürünler kategorisine de alabilirsiniz. Simidin bir diğer özelliği de yapımında hayvansal gıdalara yer verilmemesi. Bazı tariflerde yumurta ve süt kullanımına rastlansa da simit büyük ölçüde vegan bir gıda olarak üretiliyor. Siz de evinizde glutensiz un ve vegan malzemelerle lezzetli mi lezzetli simitler yapabilirsiniz. Fırından taze taze çıkan simidin kokusu evinizi sarsın istiyorsanız, evde glutensiz simit tarifiyle ilgili tüm detaylara sayfanın devamından ulaşabilirsiniz!

Glutensiz Vegan Simit Tarifi için Malzemeler

Gluten ve hayvansal gıda içermeyen malzemelerden yapılan lezzetli ve doyurucu simit tarifi için malzeme listesi şöyle:

  • 2 su bardağı glutensiz un (Kinoa unu, nohut unu, karabuğday unu vb.)
  • 1 paket instant maya
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı karnıyarık otu
  • 1 tatlı kaşığı çekilmiş keten tohumu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için:

  • Yarım bardak üzüm pekmezi
  • 1 kase susam
  • 1 yemek kaşığı su

Simit, buğday unuyla yapıldığında gluten içeren bir besin oluyor ancak glutensiz un çeşitleriyle de pekala lezzetli simitler yapılabiliyor. Yani glutensiz simidin gluten içeren simitten tek farkı, tercih edilen un çeşidi oluyor. Tabii yardımcı malzemeler de glutensiz ürünlerden oluşmalı. Bu noktada gluten nedir sorusunun yanıtını bilmek işinizi kolaylaştırabilir. 

Şöyle ki gluten aslında sadece buğday, arpa ve çavdar tahıllarında bulunan bir protein. Bu tahıllardan üretilen unlar da doğal olarak gluten içeriyor. Glutensiz simit ve diğer glutensiz unlu ürünler için bu tahıllar dışında farklı ham maddelerden üretilen ve ambalajında “glutensiz” ibaresi bulunan unları satın almak gerekiyor. 


Glutensiz Vegan Simit Nasıl Yapılır?

Glutensiz beslenme popülerliğini artırdıkça piyasada glutensiz unlu ürünler bulmak da eskiye göre çok daha kolay bir hale geldi. Aynı şekilde glutensiz un çeşitlerinden satın alarak istediğiniz unlu hamur işini evinizde de yapabilirsiniz. Gluten içermeyen malzemeleri tedarik ettikten sonra geriye sadece tarifleri adım adım uygulamak kalıyor. 

Glutensiz vegan simit yapımı şu aşamaları içeriyor:

  • Kuru maya ve toz şekeri bir kaba koyduktan sonra üzerine ılık suyu ekleyerek karıştırın ve mayanın aktifleşmesini sağlayın. 
  • Maya aktifleştikten sonra yağ, glutensiz un, keten tohumu, karnıyarık otu ve tuzu ekleyin. Karışım bir hamur haline gelene kadar karıştırın. Bu aşamada gerekiyorsa daha fazla un ekleyebilirsiniz.
  • Ele yapışır kıvamda bir hamur elde ettiğinizde kasenin üzerini temiz bir örtüyle örterek bir saat kadar mayalanmaya bırakın. 
  • Mayalanan hamurunuzu küçük bezelere ayırın. Her bir bezeyi elinizle kalın bir rulo halinde açın ve ruloyu kıvırarak daire şeklinde hamurlar elde edin. Bu işlem sırasında elinizi zeytinyağıyla yağlarsanız işiniz kolaylaşır.
  • Geniş bir kapta pekmezle suyu karıştırın. Başka bir kaba da susamları koyun. Hazırladığınız simitleri pekmezli suya batırın, sonra da susama bulayın. 
  • Susama buladığınız simitleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Önceden 220 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

Karnıyarık otu, vegan tariflerde yumurtanın yerine kullanılabilen ürünler arasında yer alıyor. Siz de vegan simit tarifini uygularken bir miktar karnıyarık otu tozu kullanarak yumurtanın hamur işlerindeki kıvam verici ve bağlayıcı işlevini hayvansal gıda kullanmadan çözebilirsiniz. 

Evde Glutensiz Vegan Simit Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?

Evde glutensiz vegan simit tarifinde birkaç püf noktasına dikkat ederek hem simidin vadettiği besin özelliklerini garanti altına alabilir hem de lezzeti zirveye çıkarabilirsiniz. Gluten ve hayvansal gıda içermeyen simit tarifi için uyulması gereken püf noktalar şöyle:

  • Glutensiz unlardan yapılan hamurlar, genellikle glutenli unlara göre daha zor kıvam alıyor. Glutensiz vegan simidin hamurunu ne kadar özenle yoğurursanız ve mayalanması için ne kadar dinlendirirseniz, o kadar güzel mayalanmış bir hamur elde edersiniz. Simitlerinizin çıtırlığı ve lezzeti de o oranda artar. 
  • Tuttuğunuz hamurun çok sert ya da çok cıvık olmamasına dikkat etmelisiniz. Ele yapışır kıvamda bir hamur, sokak simitleri gibi gevrek simitler elde etmenizi sağlayacaktır.
  • Simitlerin doğru ısı derecesinde ve sürede piştiğinden emin olmalısınız. Fırının derecesini çok açarsanız simidin içi çiğ kalırken üst kısmı yanabilir, düşük fırın derecesinde ise uzun pişirme süresi yüzünden simidiniz kuru ve sert olabilir. Doğru pişirme için fırını önceden ısıtmayı da ihmal etmemelisiniz. 

Simitlerinizin lezzetini ve besleyiciliğini artırmak için tarife keten tohumu, chia tohumu, çörek otu ve karnıyarık otu gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Tarifinizin vegan ve glutensiz olma özelliğini bozmadan zeytinli, otlu veya ayçekirdekli simitler de hazırlayabilirsiniz.

Glutensiz vegan simit tarifi gibi gluten içermeyen lezzetli ve besleyici tarifler için Glutensiz Tarifler kategorisinde yer alan yazıları inceleyebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Günlük beslenmenize eklemek istediğiniz besinler hakkında önce mutlaka diyetisyeninize danışmalısınız.

Bir yanıt yazın