Glutensiz Beslenme

Bitkisel Protein Kaynağı: Spirulina

Bitkisel Protein Kaynağı Spirulina

Süper gıdalar arasında yer alan spirulina, yüksek protein içeriği ile son yıllarda veganlardan sporculara pek çok bilinçli tüketicinin merceğinde. Bu mikroskobik alg, özellikle de vegan beslenenler için tam bir protein kahramanı olarak öne çıkıyor.

Bir mavi-yeşil alg türü olan spirulina, gram başına düşen protein oranıyla hayvansal gıda ürünlerini bile kıskandırıyor. Ayrıca esansiyel amino asitlerin yanı sıra B12 vitamini ve demir gibi önemli bileşenler de içeriyor. Sürdürülebilir bir besin kaynağı olmasıyla da dikkat çeken spirulina, denizden gelen bir “süper gıda” olarak şimdiden özel beslenen pek çok kişi için vazgeçilmez konumunda. Glutensiz, vegan ve vejetaryen beslenme stilllerinde de kendisine yer bulan bu bitkisel protein kaynağı hakkında aklınızda sıralanan tüm soruların yanıtları, işte bu yazıda!

Spirulina Nedir?

Spirulina Nedir ?

Çevrim içi global tıbbi yayın platformu WebMD’nin makalesinde spirulina, mavi-yeşil renkte bir alg türü olarak tanımlanıyor ve doğal olarak hem tuzlu hem de tatlı suda yetişebiliyor. Bu küçük ama bir o kadar da etkili süper gıda vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve yüksek miktarda protein içermesiyle biliniyor. Eski Aztekler tarafından bir besin kaynağı olarak tüketilen spirulina günümüzde de popülerliğini koruyor. İlgili makaleye göre, spirulina toz, kapsül veya tablet formunda tüketime sunuluyor ve özellikle de protein ihtiyacı için takviye edici gıda olarak da kullanılabiliyor. 

Spirulina Nasıl Tüketilir?

Spirulina Nasıl Tüketilir?

Uzman incelemesinden geçen tıbbi içerikler yayınlayan Very Well Health’in makalesine göre, spirulinanın tüketim yolları şu şekilde sıralanıyor:

Spirulina Nasıl Tüketilir?
Spirulina TozuHumus ve pesto karışımlarına eklenebilir. Ayrıca patlamış mısır ve salataların üzerine serpilebilir ya da enerji topları veya granola barlara karıştırılabilir.
Spirulina TabletleriTadını sevmeyenler için tablet veya kapsül formu tercih edilebilir.
Tariflere EklenmesiSmoothie’lerde veya meyve suyunda kullanılabilir. Böylece tatlı aromalarla spirulinanın özgün tadı maskelenebilir.

Spirulina Tozu Besin Değeri Nedir?

Spirulina Tozu Besin Değeri Nedir?

WebMD’nin makalesine göre, yaklaşık olarak bir çorba kaşığı spirulinanın besin değerleri şu şekilde sıralanıyor:

  • Kalori: 20
  • Protein: 4 gram
  • Yağ: 1 gram
  • Karbonhidratlar: 2 gram
  • Lif: 0 gram
  • Şeker: 0 gram

Spirulina, besin değeri bakımından oldukça zengin bir süper gıda. Öyle ki bir çorba kaşığı spirulina tozu, sadece 20 kalori içerirken 4 gram protein sağlıyor. Bitkisel protein kaynakları arasında öne çıkan bu süper gıda, günlük protein ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabiliyor. Ayrıca çok düşük miktarda yağ ve karbonhidrat içeren spirulina, vegan beslenenler ve diyet yapanlar için de ideal bir seçenek oluşturuyor.

WebMD’deki kaynağa göre spirulina yosunu vücut için önemli vitaminlerden olan tiamin, riboflavin ve niasin içeriyor. Aynı zamanda mineral bakımından da zengin olan spirulina, özellikle bakır ve demir açısından iyi bir kaynak olarak görülüyor. Ayrıca magnezyum içeriği ile kas hareketleri ve kalp ritmi gibi vücut fonksiyonlarını da destekliyor. Spirulina tozu, sağlıklı bir diyetin yanı sıra, enerji üretimi ve protein sentezi gibi hayati süreçlere katkıda bulunuyor. Ancak beslenme planına eklenmeden önce bir uzman tarafından bilgi ve onay alınmasında fayda bulunuyor.

Spirulinanın Faydaları Nelerdir?

Spirulinanın Faydaları Nelerdir?

Sağlıklı yaşam hakkında uzman onaylı içerikler yayınlayan çevrim içi plaftorm Healthline’ın 10 Health Benefits of Spirulina isimli makalesine göre, spirulinanın olası faydaları şu şekilde sıralanıyor:

  • Spirulina, protein, B vitaminleri ve bakır gibi önemli besin maddeleri bakımından zengin bir içerik sunuyor. Yaklaşık bir yemek kaşığı spirulina, günlük demir ve protein ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor.
  • Spirulinanın ana bileşeni olan fikosiyanin, vücuttaki oksidatif stresle mücadele ediyor. Ayrıca iltihaplanmayı azaltan etkili antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bulunuyor.
  • Spirulina, kötü kolesterol olarak bilinen LDL ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda iyi kolesterol olan HDL seviyesini de artırabiliyor.
  • Bazı deneylere göre, spirulinanın kanser oluşumunu ve tümör büyüklüğünü azaltmaya yardımcı olabileceği düşünülüyor.
  • Spirulina, nitrik oksit üretimini artırarak kan damarlarının gevşemesine ve genişlemesine yardımcı oluyor. Böylece yüksek kan basıncıyla mücadelede de etkili olabiliyor.
  • Spirulina, alerjik rinit semptomlarını hafifletmede ve iltihaplanmayı azaltmada da destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılabiliyor.

Bu özellikler spirulinayı günlük diyetinize eklemek için değerli bir seçenek yapıyor. Ancak herhangi bir gıdayı ya da takviyeyi kullanmadan önce doktorunuza danışmanız büyük bir önem taşıyor.

Kimler Spirulina Tüketebilir?

Kimler Spirulina Tüketebilir?

10 Health Benefits of Spirulina isimli Healthline makalesine göre, spirulina genellikle güvenli kabul edilen bir besin takviyesi olarak görülüyor. Ancak bazı kişilerde uyku güçlüğü ve sindirim sorunları gibi yan etkilere neden olabileceği aktarılıyor. Özellikle kan basıncını düşürücü, bağışıklık sistemini baskılayıcı veya kolesterol düşürücü ilaçlar kullanan kişilerin spirulinanın içindeki bazı kimyasallarla olası etkileşimler nedeniyle bu takviyeden kaçınması gerekiyor. Spirulina kullanmadan önce bir doktora danışmak, talimatları dikkatlice takip etmek ve takviyelerinizi güvenilir bir kaynaktan temin etmek önemli bir husus oluyor.

Vegan ve Vejateryanlar Spirulina Kullanabilir mi?

Vegan ve Vejateryanlar Spirulina Kullanabilir mi?

13 Complete Protein Sources for Vegetarians and Vegans isimli Healthline makalesine göre spirulina, vegan ve vejetaryen diyetleri için popüler bir takviye türü olarak biliniyor. Bu mavi-yeşil alg, tam protein alımı sağlıyor ve özellikle vegan beslenenler için esansiyel amino asit ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynuyor. Nitekim hatırlatacak olursak, sadece bir yemek kaşığı kuru spirulina dört gram protein içeriyor.

Spirulinada Gluten Var mı?

Spirulinada Gluten Var mı?

Tıp alanında araştırmalarıyla öne çıkan Clevaland Clinic adlı kuruluşa ait bir makaleye göre, spirulina, mavi-yeşil bir alg türü olması itibarıyla doğal olarak gluten içermiyor. Bu özelliği ile spirulina, gluten intoleransı olanlar için güvenli bir besin takviyesi seçeneği sunuyor. Ancak ürünlerin işlenmesi sırasında çapraz kontaminasyon riski olabiliyor. Bu nedenle spirulina alırken “gluten içermez” veya “glutensiz” etiketi taşıyan ürünleri tercih etmek önem taşıyor.

Pratik Spirulina Tozlu Smoothie Bowl Tarifi

Pratik Spirulina Tozlu Smoothie Bowl Tarifi
  • 1 su bardağı donmuş ananas parçaları
  • 1 büyük boy donmuş muz
  • 1 çay kaşığı spirulina tozu
  • ½ su bardağı badem sütü

Bu canlı ve besleyici spirulinalı smoothie bowl, sadece dört malzeme ile kolayca hazırlanabiliyor. İlk olarak, donmuş ananas parçaları, donmuş muz, spirulina tozu ve badem sütünü bir blendera eklemeniz gerekiyor. Ardından karışımı istediğiniz kıvama ulaşana kadar yüksek hızda karıştırmalısınız. Karışım koyulaşınca kremsi ve dondurma kıvamına benzer bir yapıya ulaşmalı. Daha canlı bir renk için biraz daha spirulina tozu eklenmesinde bir sakınca bulunmuyor.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, öneri ve uyarı mahiyetinde olmayıp yalnızca bilgilendirme amacıyla paylaşılmıştır. Beslenme rutininizde farklılık yapmak istiyorsanız mutlaka bir tıp uzmanına danışmalısınız.

Kaynaklar: