Glutensiz Tarifler, Glutensiz Unlu Lezzetler

Glutensiz Lavaş Tarifi

Glutensiz Lavaş Tarifi

Lavaş pek çok yemeğin hem ana malzemesi hem de eşlikçisi. Kebap, çiğ köfte, sebze fajita ve daha pek çok yemekle birlikte tüketilen lavaş, aynı zamanda wrap, tortilla ve lavaş pizza gibi lezzetlerin de zeminini oluşturuyor. Ancak klasik lavaş tarifleri çoğunlukla glutene karşı hassasiyeti olan kişiler tarafından tüketilemiyor. Çünkü bu tariflerin içerisinde gluten bulunuyor.

Glutensiz lavaş tarifi ise çölyak hastalığı ve gluten intoleransı gibi sebeplerle gluten tüketmemesi gereken kişiler için eşsiz bir seçenek sunuyor. Bu tarifle sofralar çok daha lezzetli ve bol seçenekli hale geliyor. Hadi öyleyse, buğday unu yerine glutensiz unla yapılan ve damağı şenlendiren glutensiz lavaş tarifini birlikte inceleyelim!

Hazırlık 30 dakika
Pişirme 15 dakika
Porsiyon 4 kişi

Malzemeler
  

Glutensiz Yufka Malzemeleri Nelerdir?
  • 1 su bardağı glutensiz un
  • 1 su bardağı pirinç unu
  • 2 çay kaşığı ksantan sakızı (doğal bir kıvam artırıcı)
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar su

Talimatlar
 

Glutensiz Yufka Nasıl Yapılır?
  • Glutensiz yufka yapımına kuru malzemeleri bir kap içerisinde karıştırarak başlayın.
    Glutensiz Yufka Tarifi
  • Glutensiz un, pirinç unu, ksantan sakızı ve tuzu harmanlayıp karışımın ortasını açarak içerisine bir yumurtayı ve bir kaşık sirkeyi ilave ederek yoğurun.
  • Bu aşamada karışıma kontrollü olarak su ekleyin ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurmaya devam edin.
  • Hamurunuz istediğiniz kıvama ulaştığında üzerini örterek 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
  • Dinlenen hamuru rulo haline getirerek üç ayrı parçayı ayırarak tek tek açın.
  • Yufka açma işlemi sırasında yufkaların altına ve üstüne glutensiz un ve nişasta serperek hamurun yapışmasına engel olabilirsiniz.

Notlar

Bu tarifle hedeflediğiniz büyüklüğe göre üç ya da dört adet glutensiz yufka hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız glutensiz yufkaların kalorisi kullanılan malzemelerin çeşidi, oranı ve markası özelinde farklılık gösterebilir.
Not: Çapraz kontaminasyon/bulaşma, gluten bulaşığının glutensiz bir ürüne yapışma riskidir. Üretim yapılan bantlardan gluten içeren besinler geçmişse o bantta üretilen kabartma tozu, pirinç unu, mısır nişastası, mısır unu, kakao, pudra şekeri, vanilya, instant maya, salça, süt kreması, bitter çikolata vs. gibi pek çok ürüne gluten bulaşma ihtimali oluşur. Bu yüzden kullanacağınız ürünlerin açıklamasında “glutensiz” ibaresinin bulunmasına dikkat etmeniz önerilir.

Bir yanıt yazın